shiurimblog

jewish thoughts

סדר חשבונות – Status (4)

Herken u dat? je wordt aan iemand voorgesteld. Het voorstellen kan op verschillende manieren gaan. Degene die je aan de andere voorstelt vertelt dan wie of wat je bent en/of vertelt dan meteen dat je de partner bent van die of die. Deze manier van voorstellen houdt in dat je op basis daarvan mag worden voorgesteld omdat je dan onderdeel wordt van de incrowd.

Onder gelijkstemde intellectuelen gaat dat ietsje anders omdat je elkaar dan eigenlijk meteen op basis van gelijkgesteldheid mag tutoyeren. Intellectuelen behoren dan ook niet tot een klasse want die zijn al een klasse apart.

Met deze manier van omgaan heb ik jaren geleden al afgerekend. Het kiezen van goede vrienden is iets dat lange tijd moet standhouden en dan heb je het wel erg leuk met elkaar en worden de vrienden van vrienden ook jouw vrienden. Meestal dan, want soms is tolerantie voldoende. Het is heel erg verfrissend om met leuke mensen om te gaan ongeacht hun opleiding. In het leven zijn alle mensen die je op je pad ontmoet passanten die je leven kunnen verrijken. Ik ben inmidddels dan ook een expert geworden op het gebied van vriendelijk ontvrienden. Dan is er nooit een conflict, en kun je in een later stadium altijd weer vriendelijk de draad oppakken als je dat wilt.

Het ergste is om kennis te maken met mensen die bezig zijn met het toevoegen van statussymbolen aan hun eigen leven en die dan ook meteen aangeven dat “het status geeft om lid te zijn van die of die groep”. Alsof het de belangrijkste bevestiging is van je persoon en persoonlijkheid. En dat is waar het over gaat. Status.

Wat is status?

Status is eer, hoogmoed, klassenstrijd, expansiedrift en de bereidheid over te gaan tot verraad om dit in stand te houden. Daarom bouwt men een vesting om zich heen om zich ongenaakbaar te voelen, want uiteindelijk is het de kroon van je bestaan.

Stel je levendig voor hoe het is om verworven sociale status te verliezen?

Een onmiddellijk en dramatisch verlies van

  • sociale klasse,

  • aanzien,

  • afbraak van persoonlijkheid,

  • vertrouwen,

  • verlaten worden door vriend en vijand,

  • het onderwerp worden van spot en belachelijkheid,

Maar… het bevrijdende karakter van dit verlies betekent ook dat de status quo niet meer in stand gehouden hoeft te houden en met een schone lei opnieuw begonnen kan worden.

Hoera!

%d bloggers liken dit: