shiurimblog

jewish thoughts

Amon Amon

 

 

 

Amon Amon

Er is een hele discussie gaande over antisemitisme in het NT. In die discussie werd aangehaald dat Jezus christus dezelfde status heeft als G’d. Maar geen enkele gristen kan uitleggen hoe dat nu precies zit. Alle gristenen bidden het onze vader. Maar waar vindt dit gebed haar oorsprong en wie is de vader, wie is de zoon en wie de zogenaamde heilige geest?

In de gristelijke geloofsbelijdenis komt de drie-eenheid vooral tot uiting. Saillant hierbij is dat de drie-eenheid er reeds was lang voordat het gristendom ontstond. Met name in het oude Egypte bestond die drie-eenheid reeds uit Amon – Re – Ptah. Re was God de schepper. Amon was de hoofdgod van Thebe, en Ptah was de God die het woord schiep. Dat herkennen we bijvoorbeeld heel goed in de gristelijke uitleg van Genesis. In den beginnen was het woord, en het woord was bij G’d.

Ook de dood van jezus en zijn opstanding zijn eenvoudig terug te vinden in de mythen van het oude Egypte. Zo vond de G’ddelijke verwekking van de farao plaats doordat G’d teder de handen van een vrouw beroerde.
Daar waar gristenen spreken over nederdaling ter helle (of woorden van gelijksoortige strekking) is dit eveneens terug te vinden in de mythe van Osiris, waar sprake is van afdaling in het dodenrijk. En het verrijzen uit den dode op de 3e dag kan eenvoudig teruggevonden worden bij de kroning van de Farao die op dat moment verheven wordt tot G’ddelijke koning.

Het is zelfs niet denkbeeldig dat het evangelie van Mattheus gebaseerd is op de mythe van Isis en Osiris. Immers, de ster van Betlehem die de geboorte van Jezus aankondigt, is een symbool van Isis. Je zou je dus eigenlijk kunnen afvragen of Jezus in oorsprong niet een symbol van Isis is, een vruchtbaarheidsgod die weer tot leven gewekt is. Ik wil er ook nog op wijzen dat in de 4e eeuw onder Constantijn de Grote er alles aan gedaan is om de oude geschiedenis zo gristelijk mogelijk te herschrijven. Zo werd er tijdens het concilie van Nicea in 426 bepaald dat gristus op 25 december geboren is. Ik verwijs hierbij ook nog naar het boek Was jezus Julius Ceasar.

Bewerk dit bericht


Geef een reactie


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: