shiurimblog

jewish thoughts

Madame le Rabbin

Er is een nieuwe feministische golf die zich helemaal afspeelt in de religieuze wereld. Dat is een verademing. Geen spandoeken met teksten van wat vrouwen willen, maar gewoon via een echt intellectuele manier waarbij zelfs de oer feministen van het eerste uur maar het beste even de popcorn kunnen pakken.

Madame le Rabbin – de titel zegt het al – gaat over de jongste van de 3 Franse vrouwelijke rabbijnen Delphine Horvilleur. Ze staat beschaafd op haar strepen. Nee, ze wil niet Rabba genoemd worden of Maharat, maar gewoon “mevrouw de Rabbijn” Daar heeft ze gelijk in, want het gaat om de titel van de functie en niet het geslacht van degene die de functe bekleedt. Schrijven over Delphine Horvilleur doet zeker geen afbreuk aan andere vrouwelijke rabbijnen. Frankrijk dat groter is danNederland heeft er slechts 3 en en wij hebben er 6. Helaas vrij onzichtbaar voor mij. Alleen de Verenigde Staten heeft 3 orthodox vrouwelijke rabbijnen. De eerste vrouwelijke rabbijn ter wereld die in 1935 werd ingewijd was Regina Jonas.

Horvilleur is in debat met o.a. Fariba Hachtroudi. Een andere prachtige vrouw. Iraanse van geboorte uit een gerenommeerd religieus geslacht. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar daar is Ayaan Hirschi Ali toch een kleuter bij. Misschien ligt het verschil tussen beide dames niet in hun visie, maar in hun achtergrond. Alle Joodse en Islamitische vrouwen die durven te schrijven over vernieuwingen in de religie daar neem ik mij hoed voor af. Hachtroudi bracht onlangs een boek uit – die ik zeker ga lezen al weet ik niets van de Islam af en wat dus een eye opener voor mij zal zijn – met de titel “The Twelfth Imam’s a Woman?”

De titel intrigeert mij. Ik weet wel wat een Imam is, maar om een islamitische vrouw in die rol te zien lijkt me toch erg ingrijpend. En dan is er het getal 12. Volgens de Sjiïtische moslims is de 12e imam een mahdi, wat zo ongeveer gelijk is aan de messias. Maar Mo (de profeet) had geen zonen maar wel een dochter en hij stierf zonder een testament achter te laten.

Terug naar Horvilleur. “Eva is gemaakt uit hetzelfde materiaal als Adam. Dat maakt Adam in feite bi- seksueel; in de zin van het hebben van het vermogen om beide seksen in zich mee te dragen en deze ook te kunnen scheppen. Maar de vrouw is altijd “de andere”. Dat wil zeggen dat je als “andere” je ook met de ander – de man dus – kunt vereenzelvigen. Het is alsof sociaal onrecht tegen vrouwen bekeken wordt door een bril. Deze dient dan om de ogen af te schermen tegen het zicht van dat onrecht. Alle religieus Joodse teksten zijn door mannen vertaald en bewerkt. Daarom zijn ze niet representatief voor de mensheid.”

Delpine Horvilleur schreef een prachtig boek waarvan helaas (nog) geen vertaling is en dat heet: “En tenue d’Eve”. Hierin beschrijft ze de zin van deugdzaamheid in relatie tot naaktheid, en het geobsedeerd zijn door het vrouwelijk lichaam en haar vertegenwoordiging als officiele spreekbuis van een religieuze traditie.

Ik ga beide boeken zeker lezen.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: